back to top
home    |    Toepassingen voor machinegeometrie      Flensmeting

Toepassingen

Flansch-Montage

Lasermeettechnieken in de windindustrie

De firma Status Pro GmbH heeft een nieuw systeem voor het meten van geometrieën in de windindustrie voltooid.Doel van deze ontwikkeling was een eenvoudig te bedienen, maar uiterst nauwkeurig meetinstrument dat de gebruiker een snelle meting met significante waarden biedt.

Het resultaat is een universeel meetsysteem met veel toepassingsmogelijkheden.

components

De systeemcomponenten

De T405 laser is een robuuste roterende laser met een geïntegreerde schakelmagneet. Indien gewenst kan de laserkop automatisch worden aangestuurd via de R260 ontvanger met behulp van infrarood. Dit betekent dat de laserwaterpas zichzelf automatisch instelt! De R260 ontvanger toont het trefpunt van het laservlak op het display en stuurt het resultaat via Bluetooth naar de evaluatie-eenheid. Er is een meetbereik van 80 mm beschikbaar. Dankzij de Bluetooth-verbinding behoren vervelende kabels tot het verleden.
De ontvangers zijn op verzoek ook leverbaar met een lichtgewicht kunststof behuizing. Verder kunnen alle componenten worden gebruikt op batterijen, oplaadbare accu’s of netvoeding. Voor de installatie zijn verschillende montagemogelijkheden beschikbaar.

Laserstrahl

Flensmeting via laser

Flenzen zijn verbindingselementen die zeer nauwkeurig vervaardigd moeten zijn, zodat ze de dichtheid garanderen en er geen overmatige spanningen ontstaan. Vooral in de torenbouw is een nauwkeurige geometrie door het speciale vervaardigingsproces maar moeilijk te realiseren. Bij het werken aan de onderdelen ontstaan spanningen en vervormingen door het laswerk of tijdens de opslag. Flensmeting heeft als doel de lange termijn voor het bedrijf te garanderen. Daarom werd er vroeger geprobeerd via richtlatten en voelermatten de vlakheid te controleren. Bij grote diameters werden de grenzen van dit soort technieken snel bereikt en werd er naar andere oplossingen gezocht. Doordat de metingen met behulp van een richtlat alleen maar bij cirkelsegmenten toegepast werden, waren er protocollen over de zogenaamde golving van de flens. Door de lasermeettechniek (rotatielaser) was het voor nu het eerst mogelijk, een referentieniveau af te beelden en de flens in relatie tot dit niveau te meten. Hiervoor wordt de laser aan of voor de flens aangebracht en de roterende laser beweegt zich als een schijf over de flens. Met de ontvanger R310 wordt op veel punten dan de afstand van het laserniveau tot de eigenlijke flens gemeten.

Hierbij kunnen diverse methodes worden ingezet:

  1. Het laserniveau wordt parallel aan 3 willekeurige punten op de flens ingesteld.
    – Deze methode duurt lang en het resultaat is afhankelijk van de gekozen punten.
  2. Het laserniveau vormt een hoek met de flens.
    – Deze methode is behoorlijk sneller, vereist echter een berekening van de waarden die eruit rollen.Bij moderne systemen wordt deze ter plekke doorgevoerd, bij oudere systemen via een berekening op een afzonderlijke computer.
Messaufbau

Opbouw van de meting

StatusPro probeert de meettechniek voor de gebruiker zo eenvoudig mogelijk en de meting zo snel en precies als mogelijk te maken. Daarom wordt in de regel alleen de 2e methode gebruikt en wordt de berekening van de niveaus ter plaatse door de analyse-eenheid uitgevoerd. Hiervoor wordt de sensor op alle te meten punten gezet (maakt niet uit in welke volgorde) en gemeten. Het meten van een flens met 104 meetpunten duurt inclusief de opbouw van het systeem minder dan 25 minuten. Tijdens de meting ontstaat er als resultaat een grafiek in 2D of 3D, afhankelijk van de voorkeur van de gebruiker, en met behulp van deze grafiek is een directe evaluatie mogelijk.

De meetresultaten

Messergebnisse 1

 

Messergebnisse 2

Er wordt automatisch een overzichtelijk verslag in pdf gemaakt. Op wens kunnen de gegevens ook als Excel-bestand aangeleverd en naar reeds bestaande verslagen gekopieerd worden. Daardoor is de analyse in elke richting open en toegankelijk. In het geval dat er bij een meetpunt een fout ontstaat (b.v. door een braam), kan dit afzonderlijke meetpunt opnieuw gemeten worden.

Parallelitätsmessung

Paralleiteitsmeting

Een ander hoogtepunt is de mogelijke uitbreiding naar een parallelliteitsmeetsysteem. Met een extra sensor kan de parallelliteit van twee flenzen aan een torenonderdeel t.o.v. van elkaar worden gemeten. En dus kan de parallelliteit van beide zijden direct met elkaar vergeleken en gedocumenteerd worden.

Flanschparallelität

Fundament

Fundamentsmeting

Naast de pure flensmetingen kunnen er met dit systeem ook metingen van fundamenten doorgevoerd worden. Door de geïntegreerde automatische nivelleerfunctie van de laser (<0,25mm/m) kan de laser met een druk op de knop horizontaal uitgericht worden. Nu moet er met de ontvanger R310 alleen nog de hoogte van alle punten vergeleken worden. Door de directe weergave in het display is hiervoor ook geen computer voor nodig. Omslachtige metingen met waterpassen en lange richtlatten behoren hiermee definitief tot het verleden.

Naafmeting

Ook naven en vleugelflenzen kunnen op dezelfde manier gemeten worden. Voordat er spanningen in het materiaal komen, kunnen de lagen met elkaar vergeleken en waar nodig bijgewerkt worden.

Kopf-Vermessung

Kopmeting

Ook complexe constructies kunnen door de eenvoudig te bedienen software snel gemeten worden.

Base Frame

Onderstelmeting

Onderstellen zijn gelaste constructies en zijn tijdens de vervaardiging vaak onderhevig aan vervorming. Ook hier kunnen de liggende en opstaande vlakken (b.v. flensvlakken en het hiermee verbonden generatorgedeelte) eenvoudig en snel gemeten en gedocumenteerd worden. Voordeel hierbij is ook weer de spanningsvrije opbouw die een lang houdbaarheid van de installatie garandeert.